Dlaczego?
Rozwój turystyki i związane z tym zapotrzebowanie na miejsca noclegowe sprawia, że pracodawcy poszukują pracowników kompetentnych i przygotowanych do pracy. Praca pracownika obsługi hotelowej odgrywa bardzo istotną rolę w postrzeganiu obiektów noclegowych przez gości.
Umiejętności, jakie zdobędziesz:
- wykonywanie czynności związanych z pracą pokojowej, kelnera i organizowaniem usług dodatkowych – konferencyjnych, przyjęć okolicznościowych;
- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej do przyjęcia i pobytu gości;
- profesjonalnego przygotowania śniadania dla gości indywidualnych, VIP i grup turystycznych w części mieszkalnej hotelu i restauracji hotelowej;
- oferowania usług dodatkowych zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Zajęcia dodatkowe
Nauka zawodu odbywa się w tematycznych pracowniach szkolnych oraz podczas licznych jednodniowych wycieczek do hoteli i innych obiektów hotelarskich.
Praktyki zawodowe
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w miejscach, zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu.
W klasie drugiej praktyki odbywają się jeden, a w klasie trzeciej dwa razy w tygodniu. Uczniowie mają możliwość decydowania, w jakim obiekcie chcą odbywać praktyki.
Gdzie możesz pracować?
Hotele, pensjonaty, domy wypoczynkowe, motele i inne obiekty noclegowe (ponad 300 obiektów na terenie Łodzi), restauracje, bary.