Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy styl życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Prężnie rozwijający się przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Umiejętności, jakie zdobędziesz:
- przygotowywanie i dekoracja potraw oraz napojów;
- stosowanie receptur gastronomicznych;
- układanie i ocena jadłospisów;
- organizacja imprez okolicznościowych i usług cateringowych;
- stosowanie technik nakrywania stołu;
- współpraca w zespole;
- komunikacja interpersonalna;
- obsługa specjalistycznych programów komputerowych;
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej;
- planowanie i kalkulowanie kosztów produkcji;
- wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw;
- przechowywanie i utrwalanie żywności.
Zajęcia dodatkowe
Nauka zawodu odbywa się w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta.
Uczniowie wzbogacają swoją wiedzę teoretyczną o praktykę, obsługując bankiety okolicznościowe oraz uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym.
Zdobywają nowe doświadczenia i umiejętności, uczestnicząc z sukcesami w ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Praktyki zawodowe
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zwodu w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).
Uczniowie mają możliwość decydowania, w jakim obiekcie chcą odbywać praktyki.
Uczniowie mogą odbywać zagraniczne staże w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+.
Gdzie możesz pracować?
Restauracje, hotele, zakłady gastronomiczne typu zamkniętego, kawiarnie, cateringi, własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych.
Stanowiska, na jakich może być zatrudniony absolwent technikum organizacji turystyki
Szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, pracownik firmy cateringowej,
doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator usług cateringowych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej,
kolejowej.