Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy styl życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Prężnie rozwijający się przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

Zajęcia dodatkowe

Nauka zawodu odbywa się w nowoczesnych, świetnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta.
Uczniowie wzbogacają swoją wiedzę teoretyczną o praktykę, obsługując bankiety okolicznościowe oraz uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym.
Zdobywają nowe doświadczenia i umiejętności, uczestnicząc z sukcesami w ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.

Praktyki zawodowe

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zwodu w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).
Uczniowie mają możliwość decydowania, w jakim obiekcie chcą odbywać praktyki.
Uczniowie mogą odbywać zagraniczne staże w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+.

Restauracje, hotele, zakłady gastronomiczne typu zamkniętego, kawiarnie, cateringi, własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych.

Stanowiska, na jakich może być zatrudniony absolwent technikum organizacji turystyki

Szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, pracownik firmy cateringowej,
doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator usług cateringowych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej,
kolejowej.